День пам’яті про Чорнобильську катастрофу: у Дніпрі нагородили ліквідаторів аварії та провели урочисті заходи

У Дніпрі до Міжнародного дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу відбулась низка урочистих заходів. В них взяли участь ліквідатори аварії, представники влади та місцеві жителі.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на міськраду Дніпра.

У Музеї історії Дніпра пам’ятними медалями «Захиснику Вітчизни» та «За заслуги перед містом» нагородили 13 ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Подяками міського голови відзначили 2 лікарів, які безпосередньо надають медичну допомогу чорнобильцям.

«Сьогодні тут зібрались люди, які у 1986 році захистили не лише свою Батьківщину, а й всю Європу від ядерної загрози. Якби не вони, то тут була б «ядерна зима». Нічого б живого не було. Тому ми мусимо пам’ятати це і дякувати героям, які запобігли цьому», — прокоментував голова Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України», депутат міської ради Ігор Турчин.

Відзнаку отримав і Володимир Іванович. Від події на Чорнобильській АЕС минуло 38 років, але він і досі напрочуд добре пам’ятає ті дні.

«Викликали через військкомат. Я був командиром взводу. Одразу поїхав. Нас перевдягли в спецодяг і ми вирушили на місце події. Добре все це пам’ятаю. Я був залучений до ліквідації наслідків на самій станції. З хлопцями заходили в тому числі і до сховища відпрацьованих ядерних відходів. Проводили там дезактивацію. Сьогодні отримав від міськради медаль. Приємно, що не забувають про нас, це дуже цінно», — розповів ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС Володимир Абрамов.

Урочистості 26 квітня відбулись і біля пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи «Чорнобильській дзвін», що у сквері Героїв. Дніпряни поклали квіти до меморіалу, запалили лампадки, а вихованці дитячо-молодіжного центру «ЛІДЕР» декламували вірші, присвячені пам’яті про цю трагедію.

Також вихованці «ЛІДЕРу» влаштували біля меморіалу виставку картин. Її присвятили Міжнародному дню пам’яті про Чорнобильську катастрофу. Молодь Дніпра поклала квіти до пам’ятника, аби вшанувати жертв цієї страшної катастрофи.

«Мій дідусь теж був залучений до ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Він возив туди воду, продукти, аби ті, хто там залишався, не померли з голоду. У нього зараз є проблеми зі здоров’ям через це», — розповів учасник заходу Богдан.

Він наголосив на те, що люди жертвували своїм життям, здоров’ям заради нашого майбутнього, наступних поколінь. Ми не маємо це забувати. Також треба зробити все можливе, щоб подібної катастрофи не було більше.

«Події 38-річної давнини зараз перекликаються із тим, що відбувається на фронті, окупованих росією територіях, на окупованій рф Запорізькій АЕС. Потрібно робити все, щоб історія не повторилась», — підкреслив заступник міського голови, директор департаменту соціальної політики Дніпровської міськради Едуард Підлубний.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment